Stappenplan om zelf een USB stopcontact aan te sluiten

Stappenplan om zelf een USB stopcontact aan te sluiten

Stappenplan om zelf een USB stopcontact aan te sluiten

USB stopcontacten waar je een USB kabel direct aan je stopcontact kan aansluiten zijn de laatste jaren heel wat populairder geworden. Dit komt omdat ze eenvoudig te monteren zijn en je bestaande stopcontacten probleemloos kan vervangen met USB stopcontacten.

Deze stopcontacten hebben precies dezelfde afmetingen en kunnen eenvoudig worden gekocht bij erkende doe-het-zelf-zaken, of makkelijk online besteld worden. Volg de volgende stappen om zelf makkelijk en snel een USB stopcontact aan te sluiten!

1. Zet de elektriciteit af

We hoeven je waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat elektriciteit erg gevaarlijk kan zijn. Probeer dus nooit aan elektriciteit te werken tenzij de elektriciteit is uitgeschakeld.

Als je besluit stopcontacten in je huis te vervangen of te installeren, koop dan een spanningstester. Deze testers zijn eenvoudig te gebruiken. Zorg ervoor dat je de spanningstester op je oude stopcontact test voordat je de elektriciteit uitschakelt, zodat je weet dat ze werken.

Doe nu de stoppenkast open. Als je bedrading correct is aangesloten en onderhouden, moet elke zekering zijn voorzien van een label met het apparaat, de kamer en soms zelfs de zone van het huis waar de schakelaar mee verbonden is. Je zal bijvoorbeeld zien dat er een schakelaar is voor ‘’verlichting badkamer’’ of ‘’wasmachine’’.

Zet de juiste zekering/ automaat in de uit-stand. Je kan natuurlijk ook de hoofdschakelaar uitzetten en alles uitschakelen. Controleer nu het stopcontact met je spanningstester. Wanneer de tester aantoont dat er geen elektriciteit aanwezig is ben je klaar om je stopcontact te vervangen met een USB stopcontact.

2. Vervang het oude stopcontact naar een USB stopcontact

Neem nu een kleine platte schroevendraaier bij de hand. Aan de voorkant van je oude stopcontact zie je twee schroeven, één aan elke kant. Deze schroeven bevestigen je stopcontact aan de muur.

Draai deze schroeven voorzichtig los en trek het basiselement naar voren zodat de achterkant toegankelijk is.

Verwijder nu het stopcontact. Indien je het stopcontact echter niet kan verwijderen is het best om een elektricien te bellen.

3. Sluit het USB stopcontact aan

Pak ons USB Stopcontact uit. Let erop waar de aardings-, neutraal- en spanningvoerende connectoren aangesloten moeten worden. Dit is van vitaal belang wanneer je de nieuwe USB-aansluiting correct wil aansluiten.

Knip eerst de zichtbare koperen uiteinden van de bedrading af. Deze zullen namelijk wat verzwakt zijn omdat ze op een oud basiselement aangesloten waren. Je kan ze makkelijk afknippen met een striptang en/of combinatietang.

Gebruik een kleine schroevendraaier om er zeker van te zijn dat de klemschroeven helemaal open staan ​​voordat u een definitieve verbinding maakt. Duw de draden in de overeenkomstige aansluiting en draai ze vast met uw schroevendraaier. Deze moeten stevig worden gedaan, maar wees voorzichtig; als je hem te strak aandraait, kun je door je koperdraad knippen. Let op! De draden moeten niet te lang gestript worden, dit kan zorgen voor vonkoverslag.

Voer de laatste controle uit zodra alle draden zijn aangesloten. Trek voorzichtig aan de bedrading om te bepalen of het goed vast zit. Bedenk dat rood of bruin levend is, zwart of blauw neutraal en gele en groene strepen de aarding zijn.

Druk nu de nieuwe USB-aansluiting op zijn plaats. Wees voorzichtig, zorg dat er geen draad bekneld raakt tussen de wandcontactdoos en het basiselement.

Gebruik de nieuwe schroeven die bij je nieuwe USB stopcontact geleverd of gebruik de oude schroeven die je er aanvankelijk uithaalde.

Tip: als je een kleine waterpas hebt, gebruik die dan om te controleren of alles recht is.

4. Schakel nu je USB stopcontact weer aan

Ga nu naar de stoppenkast en zet de zekering (en) en/of automaat weer aan. Ze moeten aan blijven, als ze plotseling weer uitslaan, ga dan terug naar je USB stopcontact en controleer de aansluitingen op de USB-aansluiting.

Zodra de stroom is ingeschakeld, controleert je of het stopcontact goed werkt met de stopcontacttester en plug jij je telefoon of je tablet in de USB aansluiting met een USB kabel.

× Regel het met een appje!